Ako si vybrať elektrickú rúru?

02.05.2017

Moderné rúry sú všestranné a dokážu pomôcť pri príprave mnohých druhov pokrmov. Poradia si s pečením, grilovaním, sušením, varením v pare, umožnia pripraviť niekoľko pokrmov súčasne, zaistia nakysnutie cesta, rozmrazovanie a iné.

Funkcie napovedia
Pri výbere sa riaďte predovšetkým funkciami rúry. Sú to práve jej funkcie ktoré rozhodnú, aké jedlá dokážete pripraviť a koľko času ušetríte. Ak ste v minulosti používali plyn, mali by ste vedieť, že pri elektrine ide o úplne inú ligu. Elektrická rúra nie je náhradou za plynovú, ale dokáže toho omnoho viac. Čím viac funkcií, tým viac možností. Je to práve kombinovanie spôsobov ohrevu, čo vám otvára nové možnosti.

Teplovzdušný ohrev na nezaplatenie
Aby bolo možné využiť rúru na prípravu niekoľkých pokrmov súčasne bez toho, aby sa miešali ich vône, je potrebné, aby bola rúra vybavená teplovzdušným obehom. Ventilátor rozháňa vo vnútornom priestore horúci vzduch, ktorý zaistí, aby sa pokrmy zohrievali rovnomerne. Teplovzdušný ohrev možno doplniť o pripekanie zvrchu či zospodu, takže pizza či zapekanie sú dokonalé.

Gril nielen pre labužníkov
Praktickou funkciou je gril. Ten využíva jedno či dve vrchné výhrevné teleso na to, aby s vysokým výkonom dokázal občerstviť pečivo, zapekať sendviče, či vytvoriť chrumkavú kôrku na čomkoľvek. Výkon grilu umožňuje dosiahnuť vyššiu teplotu ako pri režime pečenia zhora. Ideálny je na krátku a rýchlu prípravu. Komfortnejšie rúry sú vybavené i motorom, ktorý dokáže otáčať pri pečení ražňom či teplotnou sondou na mäso.

Varenie v pare šetrí vitamíny a čas
Niektoré z rúr dokážu upraviť obeh vzduchu tak, aby bola zaistená vnútorná cirkulácia bez vyfukovania von. V takomto prípade môžete počítať i s úpravou pokrmov v pare - je to zdravé, rýchle a efektívne. Parným varením dokážete pripraviť šťavnaté jedlá, sviežu zeleninu či ázijské pokrmy varené v pare. Niektoré rúry sú vybavené i mikrovlnnou funkciou. Tá zrýchľuje pečenie a pomáha vareniu v pare.

Vnútorný priestor musí byť praktický
Čím väčší objem rúra ponúka, tým viac jedla v nej dokážete na jedenkrát pripraviť. Všímajte si však nielen to, či je vnútri dostatok priestoru, ale i to, ako sa plechy a rošty vkladajú dnu. S teplovzdušným obehom možno piecť na viacerých plechoch súčasne - nezabúdajte na to. Bočné vodiace lišty by mali byť odnímateľné, výhodné je, keď sa na nich nachádzajú teleskopické výsuvy, ktoré premenia plech na zásuvku. Budete môcť otáčať mäso či premiešavať zemiaky bez toho, aby ste museli manipulovať s horúcim plechom.

Všimnite si i to, ako je vnútorný priestor riešený. Mal by byť čo najoblejší bez ostrých hrán, štrbín a výstupkov, aby sa rúra dala jednoducho čistiť.

Samočistenie zbaví starostí
Niektoré rúry sú "samočistiace". Najjednoduchšou taktikou je parné čistenie. Rúra pri vnútornom obehu vytvorí z vody horúcu paru, ktorá uvoľní zapečené cukry. Čistenie je jednoduchšie, nie je to však úplný zázrak. Katalytické a pyrolytické plechy pomáhajú pri vysokých teplotách zničiť mastnotu, ktorá sa nalepila na stenách. Buď zmizne úplne, alebo sa premení na prach, ktorý stačí zvnútra vymetať.

Elektronické ovládanie je plusom
I keď sú základné modely vybavené iba mechanickým ovládaním, elektronické riešenia ponúkajú neraz vyšší komfort. Príkladom je zabudovaný receptár. Podobne ako na mikrovlnke zvolíte druh jedla a na displeji sa vám zobrazia inštrukcie - "Do hlbokého plechu vložte rošt, položte naň ochutené kurča, zasuňte do pozície číslo 3."

Dvierka predstavujú bezpečnosť
Dvierka nie sú presklené iba preto, aby ste videli dnu, ale plnia i bezpečnostnú úlohu. Tri alebo štyri vrstvy oddeleného skla vytvárajú teplý, ale nie horúci povrch, ktorý je bezpečný na dotyk. Sklo dvierok sa ochladzuje prúdiacim vzduchom.

Nezabúdajte na pripájanie
Elektrická rúra vyžaduje elektrickú prípojku, takže v dostupnej vzdialenosti vedľa nej by sa mala nachádzať zásuvka alebo elektroinštalačná škatuľa, do ktorej spotrebič pripojíte. Rúry sú zvyčajne vybavené svorkovnicou, ku ktorej treba pripojiť kabeláž, takže ak sa v problematike nevyznáte, radšej to zverte na odborníka. Ideálne je, aby mala rúra samostatné istenie.

zdroj: zena.sme.sk , youtube.com